Diferenta dintre banca si IFN

Ion Soltinschi
Ion Soltinschi Ultima actualizare: 21 Nov 2024

Cu siguranta ca fiecare dintre noi s-a intrebat macar odata care este diferenta dintre o institutie bancara si o institutie financiara nebancara, in conditiile in care ambele pot oferi credite, ambele sunt reglementate de catre BNR si ambele se supun legislatiei in vigoare.

Cu toate acestea, diferentele dintre cele doua tipuri de institutii sunt majore, iar in articolul de mai jos o sa explicam care sunt acestea.

Principalele diferente de banca si IFN

Atat bancile, cat si IFN-urile sunt entitati care sunt supravegheate si reglementate de catre BNR. Pe site-ul BNR poti sa verifici registrele institutiilor bancare si IFN-urilor.

Cu toate acestea, principala diferenta dintre o banca si un IFN este data de faptul ca bancile pot atrage fonduri de la persoane fizice si juridice sub forma depozitelor bancare, iar ulterior poate acorda din aceste fonduri credite. IFN-urile in schimb pot acorda credite, dar nu pot atrage depozite si pot acorda inclusiv credite ipotecare, cu toate ca se concentreaza mai mult pe furnizarea de imprumuturi de nevoi personale pe termen mai scurt.

O alta diferenta majora este data de procesul de obtinere a unui credit. In cazul bancilor, procesul este mai lung si mai complex, pe cand la IFN-uri un credit rapid online poate fi acordat chiar si in cateva minute. Acest lucru se datoreaza ca faptului ca bancile au reguli mai stricte, in timp ce IFN-urile beneficiaza de o mai mare flexibilitate.

Insa tocmai rigurozitatea bancilor si flexibilitatea IFN-urilor creaza si o a treia mare diferenta, si anume faptul ca IFN-urile percep, de obicei, o dobanda mai mare la creditele acordate decat bancile.

Cu toate acestea, in ultimul timp, datorita digitalizarii inclusiv din sectorul financiar, a fost foarte mult simplificat si procesul de obtinere a unui credit bancar. In trecut, clientii trebuiau sa completeze formulare extinse, sa furnizeze multe documente la sucursalele bancare, pe cand in prezent, multe banci au dezvoltat aplicatii care simplifica accesul la finantare.

BanciIFN-uri
Numarul de institutii32140
Servicii si produseConturi curente
Depozite bancare
Credite ipotecare
Credite de consum
Schimb valutar
Investitii
Credite rapide
Credite fara acte
Credite pentru pensionari
Credite fara dobanda
Perioada de creditareIntre 1 luna si 35 de aniIntre 1 zi si 5 ani
Sume accesateIntre 2000 si teoretic nelimitatIntre 100 si 60.000
DobanziIn jur de 10%/an la credite de nevoi personaleIn jur de 6%/an la credite ipotecareIntre 0,05% si 2%/zi
SucursaleMajoritatea bancilor au sucursaleMajoritatea IFN-urilor nu au sucursale, iar procesul de creditare este online
ReglementariAmbele sunt reglementate si supravegheate de catre BNR

Cele mai cunoscute IFN-uri din Romania

Pe piata din Romania sunt in jur de 140 de IFN-uri, cu toate acestea nu toate se bucura de aceeasi popularitate. Astfel, conform unui studiu realizat de catre Reveal Marketing Research, cele mai conscute IFN-uri sunt:

La ce sa fii atent cand accesezi un credit IFN

Un credit IFN este un produs usor si destul de rapid accesibil. Tocmai acesta este si motivul pentru care nu mereu se realizeaza un studiu de bonitate al clientului. Astfel, folosit necorespunzator, un credit IFN poate sa iti dea batai de cap. Uite la ce sa fii atent cand accesezi un astfel de produs:

  • Parcurge cu atentie contractul de imprumut.
  • Acorda atentie marita conditiilor si costurilor mentionate in contract.
  • Verifica graficul de rambursare, astfel incat sa nu depasesti data scadentei.
  • Achita lunar rata.
  • Evita sa ajungi in situatia in care firma creditoare va aplica penalitati.

Concluzii

Acest articol a fost scris cu scopul de a expune clar si simplu care sunt diferentele dintre cele doua entitati: IFN-urile si bancile.

In functie de situatia particulara a fiecaruia, acesta institutii pot fi de mare ajutor. Daca ai nevoie de bani rapid pentru a soluționa o problema urgenta – IFN-urile pot fi o solutie. Cu toate acesta, orice contract de credit, fie ca e banca, fie ca e IFN presupune si obligatii pe care trebuie sa le indeplinesti: sa platesti rata la timp, sa acoperi costurile aferente creditului, sa nu ai intarzieri etc. Astfel, in momentul in care accesezi un imprumut este important sa-ti asumi si obligatiile care-ti revin.